Część technologiczna Ośrodka składa się z linii technologicznych przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej i obejmuje pracownie:
– mleczarską (serownię i twarożkarnię), wyposażoną w zbiorniki magazynujące surowiec (500 litrów), zestaw pasteryzacyjny (500 l/h), wirówkę, odgazowywacz (500l/h), homogenizator, kotły serowarskie (60 i 200 litrówwy), kocioł twarożkarski (200 litrów), plastyfikator (mozarella), system filtracji membranowej, prasy, urządzenia formujące i krojące oraz inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.
Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: dla serów z mleka pasteryzowanego - 300 litrów, dla serów z mleka niepasteryzowanego - 60 litrów mleka.
– winiarską, wyposażoną w zbiornik sedymentacyjny z funkcją chłodzenia (100 litrów), zbiorniki fermentacyjne (3 fermentory o pojemności 50 litrów w płaszczu z funkcją grzania/chłodzenia), zbiornik pośredni bez funkcji grzania/chłodzenia (200 litrów), zbiorniki do dojrzewania wina (6 x 100 litrów), wanna do pasteryzacji.
– browarniczą, wyposażoną w kadź zacierną (100 litrów), kadź filtracyjną (100 litrów), kadź warzelną (100 litrów), kadź wirową (100 litrów), zbiorniki fermentacyjne w płaszczu z funkcją grzania/chłodzenia (2 x 70 litrów), systemy filtracji, kegi wraz z systemem napełniania i inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.
– mięsną, wyposażoną w kuter misowy, wilk do mięsa, masownicę, mieszalnik, nadziewarkę do kiełbas, nastrzykiwarkę, kocioł warzelny z mieszadłem, komorę wędzarniczo-parzelniczą z opcją pieczenia i inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.
Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: 5-7 kg farszu.
– garmażeryjną,
– piekarską, wyposażoną w miesiarkę do ciast, zestaw dzieląco-formujący, komorę garowniczą, piec wsadowy i inne urządzenia uzupełniające.
Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: 15 kg ciasta.
– owoców i warzyw, wyposażoną m. in. w prasę winiarską (wodną), młynkoodszypułkowarkę, liofilizator.
Linie w części technologicznej zbudowane są modułowo i umożliwiają elastyczną aranżację procesów technologicznych oraz pozwalają również odwzorować realia przemysłowe, zarówno w zakresie wyposażenia, jaki i prowadzonych procesów technologicznych z uwzględnieniem funkcjonujących systemów zarządzania i kontroli jakości (HACCP, ISO).
Dodatkowym atutem zainstalowanych linii technologicznych jest ich wieloaspektowe opomiarowanie pozwalające na rejestrację i gromadzenie istotnych parametrów procesu produkcyjnego. System wizualizacji procesów i archiwizacji danych zbudowany jest na bazie pakietu Wince.
Zainstalowana aplikacja umożliwia m.in.
– obserwacje stanu końcowego obiektu będącego pod nadzorem systemu,
– obserwacje przebiegu procesów na podstawie przebiegów czasowych sygnałów pomiarowych,
– obserwacje i rejestrację wybranych pomiarów analogowych.
– wynajem infrastruktury celem przeprowadzania prób technologicznych, szkoleń lub warsztatów przez przedsiębiorstwa (godzina / dzień),
– próby technologiczne i testy produkcyjne w skali półprzemysłowej (mikro),
– opracowywanie i wdrażanie w warunkach przemysłowych innowacyjnych technologii produkcji i przechowywania środków i produktów spożywczych,
– prowadzenie prac badawczych w zakresie oceny jakości surowca i jego przydatności do przetwórstwa,
– prowadzenie badań procesów technologicznych w przetwórstwie oraz poszukiwanie nowych rozwiązań w tym zakresie,
– prowadzenie badań nad podnoszeniem jakości produkcji,
– prowadzenie działań na rzecz standaryzacji i ekonomiki produkcji (analiza surowca, półproduktu, produktu gotowego),
– szeroko pojęte doradztwo oraz rozwiązywanie doraźnych problemów technologicznych, opracowywanie technologii produkcji żywności specjalnej, w tym przeznaczonej dla grup konsumentów z dysfunkcjami żywieniowymi, np. alergiami pokarmowymi,
– realizacja usług na indywidualne potrzeby.
Na wszystkie zlecone usługi, przedsiębiorstwa z sektora MŚP mogą ubiegać się o udzielenie wsparcia w postaci pomocy publicznej de minimis, w wysokości nawet do 80%.
WsparcieProcesowTechnologicznych
1-Pracownia-miesna.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/1-Pracownia-miesna.jpg
2-Linia-twarozkarska.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/2-Linia-twarozkarska.jpg
3-Serownia.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/3-Serownia.jpg
4-Pasteryzator.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/4-Pasteryzator.jpg
5-Dzial-fermentacji-winiarni.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/5-Dzial-fermentacji-winiarni.jpg
6-Dzial-dojrzewania-wina.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/6-Dzial-dojrzewania-wina.jpg
7-Dzial-fermentacji-piwa.jpg
http://localhost/loiiwa/images/loiiwa/galerie/wsparcieProc/7-Dzial-fermentacji-piwa.jpg
8-Budynek-zaplecza-badawczo-wdrozeniowego.jpg