a
ecologist
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In consequat dignissim interdum, quis bibendum.
call us 1-677-124-44227
ecologist@mikado-themes.com
instagram
follow us

Część technologiczna Ośrodka składa się z linii technologicznych przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej i obejmuje pracownie:

mleczarską

(serownię i twarożkarnię)

wyposażoną w zbiorniki magazynujące surowiec (500 litrów), zestaw pasteryzacyjny (500 l/h), wirówkę, odgazowywacz (500l/h), homogenizator, kotły serowarskie (60 i 200 litrów), kocioł twarożkarski (200 litrów), plastyfikator (mozzarella), system filtracji membranowej, prasy, urządzenia formujące i krojące oraz inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.

Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: dla serów z mleka pasteryzowanego – 300 litrów, dla serów z mleka niepasteryzowanego – 60 litrów mleka.

winiarską

wyposażoną w zbiornik sedymentacyjny z funkcją chłodzenia (100 litrów), zbiorniki fermentacyjne (3 fermentory o pojemności 50 litrów w płaszczu z funkcją grzania/chłodzenia), zbiornik pośredni bez funkcji grzania/chłodzenia (200 litrów), zbiorniki do dojrzewania wina (6 x 100 litrów), wanna do pasteryzacji.

browarniczą

wyposażoną w kadź zacierną (100 litrów), kadź filtracyjną (100 litrów), kadź warzelną (100 litrów), kadź wirową (100 litrów), zbiorniki fermentacyjne w płaszczu z funkcją grzania/chłodzenia (2 x 70 litrów), systemy filtracji, kegi wraz z systemem napełniania i inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.

mięsną

wyposażoną w kuter misowy, wilk do mięsa, masownicę, mieszalnik, nadziewarkę do kiełbas, nastrzykiwarkę, kocioł warzelny z mieszadłem, komorę wędzarniczo-parzelniczą z opcją pieczenia i inne urządzenia uzupełniające wraz z systemami kontroli procesów.


Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: 5-7 kg farszu.

 garmażeryjną

piekarską

wyposażoną w miesiarkę do ciast, zestaw dzieląco-formujący, komorę garowniczą, piec wsadowy i inne urządzenia uzupełniające.

Minimalna ilość surowca niezbędnego do przeprowadzenia próby: 15 kg ciasta.

 owoców i warzyw

wyposażoną m. in. w prasę winiarską (wodną), młynkoodszypułkowarkę, liofilizator.

Linie w części technologicznej zbudowane są modułowo i umożliwiają elastyczną aranżację procesów technologicznych oraz pozwalają również odwzorować realia przemysłowe, zarówno w zakresie wyposażenia, jaki i prowadzonych procesów technologicznych z uwzględnieniem funkcjonujących systemów zarządzania i kontroli jakości (HACCP, ISO).

Dodatkowym atutem zainstalowanych linii technologicznych jest ich wieloaspektowe opomiarowanie pozwalające na rejestrację i gromadzenie istotnych parametrów procesu produkcyjnego. System wizualizacji procesów i archiwizacji danych zbudowany jest na bazie pakietu Wince.

Zainstalowana aplikacja umożliwia m.in.

– obserwacje stanu końcowego obiektu będącego pod nadzorem systemu,
– obserwacje przebiegu procesów na podstawie przebiegów czasowych sygnałów pomiarowych,
– obserwacje i rejestrację wybranych pomiarów analogowych.

2-Linia-twarozkarska

Usługi:

wynajem infrastruktury

wynajem infrastruktury celem przeprowadzania prób technologicznych, szkoleń lub warsztatów przez przedsiębiorstwa (godzina / dzień)

próby technologiczne

próby technologiczne i testy produkcyjne w skali półprzemysłowej (mikro)

opracowywanie i wdrażanie

opracowywanie i wdrażanie w warunkach przemysłowych innowacyjnych technologii produkcji i przechowywania środków i produktów spożywczych

prowadzenie prac badawczych

prowadzenie prac badawczych w zakresie oceny jakości surowca i jego przydatności do przetwórstwa

prowadzenie badań procesów technologicznych

prowadzenie badań procesów technologicznych w przetwórstwie oraz poszukiwanie nowych rozwiązań w tym zakresie

podnoszenie jakości produkcji

prowadzenie badań nad podnoszeniem jakości produkcji

standaryzacja i ekonomika produkcji

prowadzenie działań na rzecz standaryzacji i ekonomiki produkcji (analiza surowca, półproduktu, produktu gotowego)

doradztwo

szeroko pojęte doradztwo oraz rozwiązywanie doraźnych problemów technologicznych, opracowywanie technologii produkcji żywności specjalnej, w tym przeznaczonej dla grup konsumentów z dysfunkcjami żywieniowymi, np. alergiami pokarmowymi

indywidualne potrzeby

realizacja usług na indywidualne potrzeby